preskoči na sadržaj

Osnovna škola Prečko Zagreb

 > Naslovnica

Peti znanstveni dan: Fiziku je učit’ lako – otkrij s nama kako!

Autor: Valentina Namesnik, 3. 5. 2018.

Tim nastavnika matematike, fizike i kemije iz naše škole već petu godinu organizira radionice u kojima svojim učenicima na zanimljiv i dobi primjeren način pokazuje i objašnjava osnovne pojmove iz fizike.

Kako nam je bilo na petom Znanstvenom danu, pročitajte u nastavku.

Radionice pod nazivom „Otkrij, zabavi se i objasni” osmislio je tim profesora prirodoslovlja, nastavak je projekta „Znanstvena subota”. Nakon ovakvih se radionica čak i učenici nižih razreda samouvjereno koriste pojmovima tlak, težište, ravnoteža, elektricitet.

Nizom pokusa koje su mlađim učenicima pokazali i objasnili učenici sedmih i osmih razreda primjenjuje se sve što suvremene metodike ističu kao uspješne strategije učenja: praktičan rad, komunikacija, vršnjačko poučavanje, povezivanje nastavnih sadržaja sa stvarnim životnim situacijama.

„Djeca mnogo više primaju i pamte ako im se nastavni sadržaji predstave na zanimljiv i praktičan način, kad vide primjenu formula i zakona o kojima uče. Korist je ovih radionica višestruka – učenici viših razreda praktičnim radom ponavljaju nastavne sadržaje, a kod mlađih učenika svojim stavom i prezentacijom razbijaju uvriježenu predodžbu da je fizika nerazumljiva i teška”, kaže prof. Daliborka PAVIĆ, koordinatorica projekta, te nastavlja: „Pokus nije sam sebi svrha. Svaki pokus trebaju detaljno objasniti. Oni istodobno takoreći bruse svoje komunikacijske i prezentacijske vještine, što je izvrsna priprema za izazove koje će kasnije pred njih staviti srednjoškolsko i visoko obrazovanje, koje god područje kasnije izabrali.”

Tema ovogodišnjih radionica za prve i druge razrede bila je težište, učenici su u pokusima naučili osnovne pojmove, a nakon toga je uslijedio jednostavan praktičan rad: izradili su papirnatu igračku na kojoj su naučili princip stabilnosti tijela. Bez spajalica nije moguće postići ravnotežu, postižu ju tek kad na točno određenom mjestu postave spajalice.

Učenici trećih i četvrtih razreda napravili su u kućnoj radinosti plastelin koji ima svojstva električnog vodiča te naučili osnove strujnoga kruga. Učenici šestih i sedmih razreda pozabavili su se fraktalima i trokutom Sierpinskog.

„Dragocjena nam je pomoć kolegica iz razredne nastave koje se svake godine uključe s ponekom vlastitom idejom te prijedlogom primjerenima mlađima. Timski rad daje rezultate, nezahvalno je isticati bilo koga, jer se već godinama uključuje cijeli kolektiv i zaista cijela škola sudjeluje u znanstvenom danu”, kaže prof. Pavić.

Naša škola redovito surađuje s vanjskim predavačima, pa je tako redoviti gost predavač na znanstvenim subotama bio i prof. Krešimir ČANIĆ, popularizator znanosti s Malom meteorološkom radionicom.

Tekst: Nikolina Pleše
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Himna OŠ Prečko

Korisni linkovi


 > Cinestar
 > Cineplexx
 > HNK
 > Kerempuh
 > Teatar Exit
 > ZKM


Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 1. 2013.

Ukupno: 1983070
Ovaj mjesec: 2262
Ovaj tjedan: 5
Danas: 5
CMS za škole logo
Osnovna škola Prečko Zagreb / Dekanići 6, HR-10000 Zagreb / www.os-precko-zg.skole.hr / ured@os-precko-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju