preskoči na sadržaj

Osnovna škola Prečko Zagreb

 > Naslovnica

Znanjem i osmijehom Škola Prečko mami,

dođite k nama - uvjerite se sami! 


"500 knjiga za 500 dobrih djela"

Autor: Valentina Namesnik, 5. 12. 2018. 20:15

U utorak, 4. prosinca, u školskoj knjižnici proveli smo od rujna planirani projekt "500 knjiga za 500 dobrih djela". Ideja za ovaj projekt došla je od inicijative pod nazivom "1010 načina kako kupiti knjigu bez novca", koja je pokrenuta još 2011. godine u Barceloni. Cilj je prikupiti donirane knjige i zatim ih ponuditi kao besplatne, naime, umjesto plaćanja potrebno je učiniti dobro djelo koje je navedeno kao poruka u knjizi.

Socijalna pedagoginja Danijela Krpan i školska knjižničarka Valentina Namesnik, voditeljice projekta, donirane knjige su prikupile od nakladničkih kuća Golden Marketing, Znanje, Mozaik knjiga, Profil, Školska knjiga, Naklada Ljevak, Stilus knjiga, Ibis Grafika, zatim Bookse, Knjižnica Grada Zagreba, Alis Marić - Čitaj knjigu te knjižare Hoću knjigu. Knjige su također donirali i učenici, s naglaskom da doniraju samo očuvane i neoštećene knjige, odnosno onakve kakve bi i sami voljeli dobiti na poklon.

Učenici su uz pomoć razrednika i voditeljica projekta pisali poruke - dobra djela, koja su se zatim lijepila u knjige uz e-mail adresu na koju je potrebno poslati fotografiju kao dokaz ispunjenja dobrog djela, a kako bi po završeku projekta napravili pano dobrih djela koji će krasiti naše predblagdanske dane u školi.

Ovaj projekt proveden je iz dva razloga: 1) da bismo kao školska ustanova ukazali na važnost čitanja i njegovanje ljubavi prema knjizi te dali priliku svakom učeniku da za sebe odabere jedan naslov u kojem će uživati i potaknuti one koji manje čitaju da ipak dopuste knjizi da ih očara i možda provedu zimske praznike upravo čitajući; te 2) kako bi u ovom čarobnom mjesecu, u predblagdansko vrijeme, podsjetili učenike na širenje vedrine i optimizma, pomaganje drugima i činjenje dobrih djela u raznim oblicima i na razne načine, baš kao što je to navedeno na 500 poruka u naših 500 knjiga. 

Ovim putem, zahvaljujemo se svim donatorima te svim učenicima na sudjelovanju, ali i pozivamo one koji nisu uzeli svoju knjigu da to mogu učiniti još tokom sutrašnjeg dana u školskoj knjižnici. Također, sve učenike s knjigama podsjećamo da nam fotografije ispunjenja dobrog djela uz pomoć roditelja ili učitelja pošalju  na e-mail: osprecko.dobradjela@gmail.com te nastave činiti dobra djela i uživati u čitanju knjiga.


Naš projekt pobudio je i interes medija, stoga vas pozivamo da prilog o projektu pogledate u četvrtak, na blagdan Svetog Nikole, u emisiji Kod nas doma (HRT 1) s početkom u 17:20 sati.

Tekst i fotografije: Valentina Namesnik, stručna suradnica-školska knjižničarka

 [više]

POZIV UČENICIMA NA RADIONICU "KAKO UČITI LAKO?" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivana Slatina, 26. 11. 2018. 17:37

 [više]

Davor Rostuhar u našoj školskoj knjižnici

Autor: Valentina Namesnik, 21. 11. 2018. 14:18

U ponedjeljak, 12. studenog, u školskoj knjižnici ugostili smo putopisca Davora Rostuhara. Davor je u siječnju ove godine postao prvi Hrvat koji je pješke s obala Antarktike došao na Južni pol. U 47 dana svog putovanja, vukući teške saonice, propješačio je 1200 kilometara. 

Davor nam je pričao o svojim pripremama za putovanje, samom putovanju, a mogli smo vidjeti i fotografije i videa s putovanja. Objavio je sedam knjiga te su učenici mogli kupiti knjige, na koje im se Davor potpisao. Strpljivo je odgovarao na brojna pitanja znatiželjnih učenika i pozirao za fotografije. 

Na predavanju su mogli sudjelovati zainteresirani učenici od 5.-8. razreda, koji su se prethodno prijavili. Svi su odlazili s osmijehom na licu, oduševljeni pustolovnim pričama našeg gosta te motivirani da i sami krenu na svoje životno putovanje, kakvo god ono bilo, a sve s jednim ciljem - da se uz jaku volju, vjeru i trud SVE može postići.

Tekst i fotografije: Valentina Namesnik, školska knjižničarka

 [više]

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Autor: Valentina Namesnik, 21. 11. 2018. 13:52

U petak, 16. studenog, obilježili smo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Profesorica Muić i profesor Mak s učenicima su prigodno ukrasili prostor naše škole. Učenici, predstavnici svakog razreda, zapalili su lampione u predvorju naše škole, koje smo posložili u obliku srca. Pomolili smo se za sve stradale.

 [više]

"I reći ću vam samo jednu stvar - ZAPAMTITE VUKOVAR"

Autor: Valentina Namesnik, 11. 10. 2018. 14:50

 

 

 

 

 

 

U subotu, 17. studenoga 2018., tradicionalno obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u Gradu Zagrebu, pod sloganom "I reći ću vam samo jednu stvar - ZAPAMTITE VUKOVAR". 

Glavni događaj obilježavanja sjećanja bit će u subotu u 18:00 sati kad se pozivaju sva djeca da zajedno s učiteljima i roditeljima zapale lampaše uz Ulicu grada Vukovara, na sjevernoj i južnoj strani kolnika, od Trešnjevačke tržnice do Ulice grada Gospića.

Središnje mjesto obilježavanja bit će na travnatoj površini između kolnika Ulice Hrvatske bratske zajednice, pokraj Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" gdje će sudionici lampašima ispisati ime grada Vukovara i veliki križ, odajući time počast i zahvalnost svima koji su stradali u obrani Vukovara, Škabrnje i naše domovine Hrvatske. 

 [više]

STEM TJEDAN I STEM TRAMVAJ

Autor: Valentina Namesnik, 13. 11. 2018. 15:38

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla, od ponedjeljka 5. do nedjelje 11. studenog 2018. održan  je „STEM tjedan“ - tjedan interaktivnih edukativnih radionica. Cilj događanja bio je učiteljima razredne  i predmetne nastave osnovnih škola omogućiti razvijanje vještina i kompetencija u području tehnike te informacijskih i komunikacijskih znanosti.

Na radionicama su sudjelovali učitelji razredne nastave Nina Knežević, Nikolina Pleše i Sandra Lovrenčić, učitelji biologije Dražana Vrdoljak- Colo i Petra Španović, učitelji povijesti Ivana Muić i Željko Mak, učitelji fizike i tehničke kulture Marija Vonić i Daliborka Pavić te učiteljica matematike Ivana Kraljević.

Nedjelja, 11. studenoga, bila je namijenjena je učenicima osnovnih škola koji su sudjelovali na radionici naziva „STEM tramvaj“. Radionica se, kao što i njeno ime govori, provodila u tramvaju posebno namijenjenom za ovu svrhu. Učenici su tijekom trajanja radionice imali interaktivna predavanja i izvodili su pokuse iz fizike. Radionicu su provodili popularizatori znanosti Krešimir Čanić i Bojan Markičević.

U radionici su sudjelovali učenici šestih, sedmih i osmih razreda Oš Prečko.

U pratnji  su Petra Španović, prof. kemije i biologije i Daliborka Pavić prof. matematike i fizike.

U nastavku pogledajte fotografije.

 [više]

Škola - to smo mi!

Autor: Anka Vukša, 21. 10. 2018. 13:30

Draga Školo, sretan 48. rođendan!!!

Škola - to smo mi!

Pogledajte online pano svih razreda naše škole...

 [više]

Dolazi nam divan dan, našoj školi rođendan!

Autor: Valentina Namesnik, 23. 10. 2018. 11:32

 

PROGRAM ZA

DAN ŠKOLE

Osnovna škola Prečko ove godine slavi svoj 48. rođendan. Tim povodom organiziramo integrirane dane od 29.-31. listopada. Proslavimo zajedno Dan Škole uz druženje i učenje u pozitivnoj atmosferi. Pronađite program za sebe!

 

 

Ponedjeljak, 29. listopada 2018.

Glazbena radionica (Anka Vukša): 11:25-12:10 – prijave, 1.-3. raz.

Rješavanje šahovskih problema (Božidar Radaković): 13:00-14:00 – prijave, 1. razredi

Informatička igraonica (Marijana Vrančić): 11:25-12:10 – prijave, 2.-4. raz.

Glazbena radionica (Irena Mrduljaš Jeličić): 18:20-19:05 – prijave, 4.-8. raz.

Radionica izrade maketa (Vonić, Kovač, Pavić, Novosel): 16:40-19:05 – prijave, 8. razredi

Likovna radionica (Nikolina Pleše): 10:35-12:10 – prijave, 1.-3. raz.

Radionica izrade straničnika (Valentina Namesnik): 15:30-16:30 – prijave, 1.-7. raz.

Gostovanje Julijane Matanović (Mozaik knjiga): 18:00-19:00 – svi zainteresirani

 

Utorak, 30. listopada 2018.

Rješavanje šahovskih problema (Božidar Radaković): 13:00-14:00 – prijave, 2. razredi

Likovna radionica izrade naslovnica (Zinka Brekalo): 11:25-12:10 – prijave, 5.-8. raz.

Literarna radionica (Mandica Pezelj): 11:25-13:00 – prijave, 3. i 4. raz.

Škola nekad i danas – radionica s bakama i djedovima (Anka Vukša): 9:45-11:20 – 3.c

 

Srijeda, 31. listopada 2018.

Predstava „Ispeci pa reci“ (Kazalište slijepih i slabovidnih „Novi život): 10:30-11:15 – učenici od 1.-4. raz.

Rješavanje šahovskih problema (Božidar Radaković): 12:00-13:00 – prijave, 3. razredi

Izrada 3-D čestitki – ZIP (Sandra Lovrenčić) 11:25-12:10

Recitatorska radionica (Milana Kosanović): 12:15-13:00 – prijave, 1.-4. raz.

Sportovi – nogomet, graničar i odbojka (Branko Lepoglavec Čiček): 12:00-14:00

Susret profesora i osmaša na nogometnom terenu: 13:30-14:30

 

Prvi razredi svoju će nastavu sva tri dana prilagoditi Danu Škole  i održavati prigodne sadržaje sa svojim učiteljicama (Jadranka Ninić Horvatić, Nina Knežević, Vedrana  Juroš).

 

Voditeljice Dana Škole: ravnateljica Jadranka Oštarčević, učiteljica Anka Vukša i školska knjižničarka Valentina Namesnik

 

 

 [više]

TERENSKA NASTAVA PARK ZNANOSTI OROSLAVJE

Autor: Valentina Namesnik, 23. 10. 2018. 09:57

U petak, 19. listopada 2018., učenici sedmih razreda OŠ Prečko bili su na terenskoj nastavi.  U pratnji učenika bile su profesorice Željka Merc Filipaj, Želja Paleka, Marija Vonić i Daliborka Pavić. Nakon obilaska poučne staze Kamenjak, uslijedio je posjet Znastvenom parku Oroslavje. Uz stručno vodstvo učenici su kroz igru ponovili već stečeno i stekli nova znanja i nezaboravna iskustva.

U nastavku pogledajte fotografije. 

 [više]

Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: Valentina Namesnik, 18. 10. 2018. 17:31

 

 

 

 

 

 

 

 

U utorak, 16. listopada, obilježili smo Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Za miris pravog domaćeg kruha zaslužne su vrijedne ruke naših mama, ali i tata i baka koje su odlično izvršile zadaću i umijesile kruh sa svojom djecom. Zajedno sa svojim učiteljicama, učenici su ukrasili svoje stolove. 
Za učenike je organizirana prigodna priredba.
Hvala svima koji su se potrudili i prigodnim igrokazima, likovnim radovima, recitacijama i pjesmom uveličali ovaj dan. 
Za kruh, za plodove zemlje, za  vrijedne ruke - veliko hvala!
 
 
Pripremile: učiteljice Marijana Vrančić i Anka Vukša
 [više]

Četvrti razredi u Ogulinu: Ivanina kuća bajke

Autor: Valentina Namesnik, 18. 10. 2018. 17:10

 

 

 

 

 

 

 

 

U srijedu, 10. listopada, četvrti razredi posjetili su Ivaninu kuću bajke u Ogulinu. Učenici su se prisjetilii svih priča Ivane Brlić Mažuranić, a svoje znanje pokazali su i na zanimljivom kvizu znanja. 

Osim toga, razgledali smo znamenitosti grada Ogulina, poslušali priču o Đulinom ponoru, koji smo također vidjeli, a na kraju smo se fino najeli kod jezera Sabljaci, gdje smo prekrasno proveli slobodno vrijeme igrajući se na livadi, šetajući i odmarajući u sunčanom jesenskom danu. 

Ovaj izlet dugo će nam ostati u lijepom sjećanju, a da bismo vam dočarali kako smo se lijepo proveli, u nastavku možete pogledati fotografije s našeg izleta.

Foto-album: http://os-precko-zg.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=219

 [više]

Svjetski dan učitelja

Autor: Valentina Namesnik, 5. 10. 2018. 12:27

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biti učitelj nije posao, nego misija. Ne može se odraditi, već se mora živjeti i voljeti. Upravo su učitelji oni koji u učenicima bude ljubav prema toj profesiji i inspiriraju ih da i oni jednom postanu učitelji. Ujedno, svaki je učitelj doživotno učenik, jer da bi bio dobar učitelj svakodnevno mora usvajati nova znanja i vještine.

Učitelj je onaj čije su uši uvijek otvorene za slušanje, čija toplina grije srca učenika i čija energija daje želju za rastom. Učitelj je onaj koji u učeniku prepoznaje talent, vještine i strast pa teži tomu da ih razvija. Učitelj ne sudi, nego prihvaća; ne isključuje, nego traži rješenja; ne zatvara oči, nego se suočava. 

Svjetski dan učitelja obilježava se 5. listopada od 1994. godine, a proglasio ga je UNESCO u spomen na taj datum 1966. godine, kad je potpisana Preporuka o statusu učitelja. 

Drage učiteljice i učitelji, sretan vam Svjetski dan učitelja!

Napisala: Valentina Namesnik

 [više]

Treći razredi na terenskoj nastavi na Jarunu

Autor: Valentina Namesnik, 5. 10. 2018. 12:03

 

 

 

 

 

 

 

 

Treći razredi naše škole 20.9. sa svojim učiteljicama bili su na Jarunu na terenskoj nastavi Snalaženje u prostoru. Učenici su se naučili snalaziti u prostoru ne samo uz pomoć kompasa nego i ostalih znakova u prirodi. Mijenjali su svoja stajališta, uočavali različite obzore ispred sebe. Snalazili su se uz pomoć Sunca, panja, kore drveća, mahovine i mravinjaka i na taj način određivali glavne i sporedne strane svijeta. 

U nastavku pogledajte fotografije s terenske nastave.

Napisala: Anka Vukša, učiteljica 3.c

 [više]

LJETNI PRAZNICI

Autor: Valentina Namesnik, 19. 6. 2018. 10:20

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragi učenici,

u ponedjeljak, 18. lipnja, počeli su ljetni praznici! 

Pred vama su slobodni dani, bez školskih satova i zadaća, ali iskoristite ovo ljeto i da naučite nešto novo, npr. informacije o mjestima gdje ćete ići na ljetovanje, pročitajte neku knjigu koja nije lektira i pomozite roditeljima u kućanskim poslovima. No prije svega, uživajte u slobodnim i bezbrižnim danima, odmarajte i igrajte se.

Želimo vam lijep provod i vidimo se u rujnu!

 [više]

Odlazak osmaša

Autor: Valentina Namesnik, 18. 6. 2018. 09:31

 

 

 

 

 

 

 

 

U petak, zadnjeg dana nastave, pozdravili smo se s osmašima i informirali ih o upisu u srednju školu.

Još jednom, sretno osmaši kod upisa u srednju školu! 

 [više]

DUŽNICI KNJIGA IZ ŠKOLSKE KNJIŽNICE

Autor: Valentina Namesnik, 15. 6. 2018. 10:09

Dragi učenici,

ukoliko niste vratili knjige u školsku knjižnicu, možete ih vratiti do kraja lipnja, svakog radnog dana od 9:00 - 13:00 ili na dan podjele svjedodžbi. 

 

 [više]

Dan susjeda i Dan sporta

Autor: Valentina Namesnik, 1. 6. 2018. 11:26

29. svibnja 2018. povodom Dana susjeda i Dana sporta učenici 2.a i 2.c razreda OŠ Prečko i OŠ Nikole Tesle uključeni u eTwinning projekt "Vršnjaci u kvartu" susreli su se na igralištu OŠ Prečko i odmjerili snage u nekoliko sportskih "disciplina": skakanje u vrećama, vođenje lopte palicom, štafeta s loptom i nezaobilazni "graničar".

Druženje je proteklo u veselom i prijateljskom duhu, zaslađeno sladoledom od vanilije i okrunjeno diplomama:

U NATJECANJU IZ PRIJATELJSTVA SVI SU POBIJEDILI!!!

Tekst: Marijana Vrančić

 [više]

Ispis učenika OŠ Prečko s izborne nastave u školskoj godini 2018./2019. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivana Slatina, 23. 5. 2018. 13:55

Dragi učenici i roditelji,

prema članku 27. stavku 3 Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 05/12, 16/12, 86/12, 94/13, 136/14-RUSRH, 152/14, 7/17) učenik može prestati pohađati izborni predmet nakon pisanog zahtjeva roditelja učenika koji se mora dostaviti učiteljskom vijeću nakon završetka nastavne godine, a najkasnije do 15. kolovoza tekuće godine za sljedeću školsku godinu.

Obrazac zahtjeva u prilogu!

 [više]

Radovi naših učenica na izložbi u Mimari

Autor: Valentina Namesnik, 18. 5. 2018. 11:42

U subotu, 19. svibnja, u Mimari je otvorenje izložbe "Tradicije i suvremenost - otvori oči i vidi svijet". Na izložbi će biti izloženi radovi naših učenica - Anje Sredić iz 5.b i Izabelle Harhaj iz 5.c (mentorica Zinka Brekalo). 

Ponosni smo na naše mlade umjetnice i pozivamo vas da posjetite izložbu! 

 [više]

Drugi razredi na susretu s piscem

Autor: Valentina Namesnik, 17. 5. 2018. 13:54

 

 

 

 

 

 

U četvrtak, 18. svibnja, svi učenici drugih razreda koji ostaju u produženom boravku, bili su na susretu s piscem u Domu kulture Prečko. Imali su priliku upoznati ovogodišnjeg dobitnika nagrade Grigor Vitez, Vlada Rajića, a koji je za knjigu Mačak s četvrtog kata dobio dvije nagrade - stručnog i dječjeg žirija. 

Knjiga Mačak s četvrtog kata istinita je priča o dogodovštinama autorovog mačka, kojeg je sa svojom obitelji udomio nakon što ga je napuštenog pronašao na zidiću. Učenici su imali priliku autora ispitati sve o njegovom mačku, pa smo tako saznali koja mu je omiljena hrana, kako se voli igrati, koliko ima godina i zašto je dospio u knjigu. Autor je strpljivo odgovarao na sva pitanja, a učenici su s njime podijelili i dogodovštine sa svojim kućnim ljubimcima. Također, razgovarali smo o čitanju i knjigama te nam je autor savjetovao da čitati treba dva puta dnevno, baš kao i prati zube.

U posjetu piscu, s učenicima su bile učiteljice Ida Virt i Blanka Gašpar te knjižničarka Valentina Namesnik. Susret se održao u sklopu 11. Festivala dječje knjige u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka. 

Tekst i foto: Valentina Namesnik

 [više]

Uspjeh naših učenica u akrobatskom rock'n'rollu

Autor: Valentina Namesnik, 15. 5. 2018. 12:10

Naše učenice, polaznice Rock'n'Roll Gimnazije, postigle su lijepe rezultate na Prvenstvu Hrvatske 2018. u akrobatskom rock'n'rollu. 

Ana Marija Sučić sa svojom je ekipom osvojila drugo mjesto i njezin nastup možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/2Ggu5EO

Anja Lelas sa svojom je ekipom osvojila sedmo mjesto i njezin nastup također možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/2jVmJxA​

Bravo, ponosni smo na vaš uspjeh, trud i energiju!

 

 [više]

Posjet književnice Sanje Pilić

Autor: Valentina Namesnik, 10. 5. 2018. 13:51

 

 

 

 

 

 

U četvrtak, 10. svibnja, u sklopu Festivala dječje knjige održan je susret s književnicom Sanjom Pilić. Susretu su, u Centru za kulturu Prečko, prisustvovali peti razredi i posebni razredni odjeli, sa svojim profesoricama i knjižničarkom.

Na opuštenom susretu, puno smo se smijali i imali smo prilike našu gošću pitati što god nam je palo napamet. Tako smo saznali koju je prvu knjigu napisala, što ju inspirira, jesu li njezine knjige pisane po istinitim događajima, ali i koja joj je omiljena boja, koliko ima djece i unučadi te čime se bavi u slobodno vrijeme.

Književnica nam je na kraju susreta potpisala knjige te smo joj se radosno zahvalili na lijepo provedenom vremenu. Psssst! Doznali smo i da je u pripremi nova knjiga, a tema je "čime nas mame dosađuju". Jedva čekamo!

Tekst i foto: Valentina Namesnik

 

 [više]

Mali vrtlari - PB 1.ab

Autor: Valentina Namesnik, 4. 5. 2018. 09:49

 

 

 

 

 

 

Tople proljetne dane boravkaši 1.ab razreda s učiteljicom Mihaelom Scholz Hriberski iskoristili su za sadnju biljaka i breze, a pritom su uživali u suncu i dobro se zabavljali. Trenutna kiša godit će biljčicama da čim prije narastu! 

 [više]

Peti znanstveni dan: Fiziku je učit’ lako – otkrij s nama kako!

Autor: Valentina Namesnik, 3. 5. 2018. 13:09

Tim nastavnika matematike, fizike i kemije iz naše škole već petu godinu organizira radionice u kojima svojim učenicima na zanimljiv i dobi primjeren način pokazuje i objašnjava osnovne pojmove iz fizike.

Kako nam je bilo na petom Znanstvenom danu, pročitajte u nastavku.

 [više]

Osmi sajam poduzetništva

Autor: Valentina Namesnik, 28. 4. 2018. 13:14

U četvrtak, 26. travnja, održan je osmi Sajam poduzetništva u organizaciji učeničke zadruge Zadrugari iz Prečkog (ZIP).

Cilj Sajma je razvijanje poduzetnosti i ekonomske pismenosti učenika. Učenici su zajedno s učiteljima upotrijebili svoju maštovitost i inovativnost te izradili proizvode za prodaju. Sudjelovali su 1.a, 1.ab PB, 2.a, 2.b, 2.c, 2.ac PB, 3.a, 3.c, 3.bc PB, 4.c te 5. i 7. razredi iz grupe Modelari.

Prihod od prodaje namijenjen je: uređenju školskog dvorišta i cvjetnjaka te sadnji ukrasnih stabala (20%), humanitarnoj akciji Crvenog križa (10%) i potreba razrednog odjela (preostali iznos). 

Zahvaljujemo se na velikom odazivu, a kako nam je bilo pogledajte na fotografijama u nastavku. 

 [više]

Edukativno predavanje udruge Dodir za pete razrede

Autor: Valentina Namesnik, 26. 4. 2018. 16:52

 

 

 

 

 

 

U četvrtak, 26. travnja, 5.b i 5.c su sa svojim razrednicama Ivanom Muić i Ivanom Njegovec Marelja te knjižničarkom Valentinom Namesnik, posjetile Centar za kulturu Prečko, odnosno predavanje i radionicu udruge gluhoslijepih Dodir, a u sklopu 11. Festivala dječje knjige. Učenici su bili vrlo fokusirani na predavanje, spremno su sudjelovali u radionici te pokazali velik interes.

 [više]

Noć knjige u našoj školi

Autor: Valentina Namesnik, 26. 4. 2018. 14:39

Manifestacija Noć knjige održava se od 2012. godine, 23. travnja, i tog se dana sva pažnja posvećuje kreativnim autorima, važnosti čitanja i radosti koje nam pružaju knjige. 

Ove godine i naša školska knjižnica uključila se u obilježavanje Noći knjige, s bogatim i raznovrsnim programom, a kako nam je bilo pogledajte u nastavku.

 [više]

Drugaši upoznali sve prometnice grada Zagreba

Autor: Valentina Namesnik, 25. 4. 2018. 09:47

U utorak, 24. travnja, svi drugi razredi bili su na izvanučioničkoj nastavi "Prometnice u gradu Zagrebu", a kako im je bilo i koja su to sve mjesta posjetili, pogledajte u odličnom videu koji je izradila učiteljica Anka Vukša.

 

 

 [više]

Trećaši na susretu sa Sanjom Polak

Autor: Valentina Namesnik, 24. 4. 2018. 13:26

U četvrtak, 19. travnja, svi treći razredi naše škole posjetili su Centar za kulturu Prečko, gdje je gostovala autorica Sanja Polak u sklopu 11. Festivala dječje knjige. 

U privitku pročitajte kako nam je bilo na susretu te pogledajte fotografije. 

 [više]

Izvanučionička nastava za šeste razrede: Ozalj - Karlovac

Autor: Valentina Namesnik, 24. 4. 2018. 12:41

U petak, 20 travnja, svi šesti razredi bili su na izvanučioničkoj nastavi Ozalj - Karlovac, uz pratnju profesorica i ravnateljice. U privitku pogledajte fotografije.

Foto: Željka Paleka

 [više]

Drugi razredi u MSU

Autor: Valentina Namesnik, 12. 4. 2018. 12:54

 

 

 

 

 

 

U četvrtak, 12. travnja, svi drugi razredi posjetili su Muzej suvremene umjetnosti, gdje smo gledali animirani film Pinokio. Nakon toga prisustvovali smo i radionici izrade optičkih igračaka.

Učenici su bili oduševljenim odličnim filmom Pinokio, nastalim prema istoimenoj knjizi (Carlo Collodi). Nakon filma, s voditeljicama radionica porazgovarali su o načinu animacije filma, kreiranju slika za film te na primjerima vidjeli kako nastaje pokretna slika. Učenici su uz pomoć voditeljice izradili sliku u pokretu, a dobili su i dodatne materijale za izradu u školi. 

Bio je ovo zanimljiv i kreativan izlet, a vrlo brzo drugaše očekuje i terenska nastava. 

Tekst i foto: Valentina Namesnik

 [više]

Petaši u ZKM-u s Junacima Pavlove ulice

Autor: Valentina Namesnik, 11. 4. 2018. 13:56

 

 

 

 

 

 

U srijedu, 11. travnja, svi peti razredi naše škole, zajedno sa svojim profesoricama i školskom knjižničarkom, posjetili su Zagrebačko kazalište mladih i među prvima pogledali predstavu Junaci Pavlove ulice, nastalu prema istoimenom dječjem pustolovnom romanu Ferenca Molnara.

Premijerne izvedbe predstave bile su 6. i 8. travnja, tako da su naši učenici među prvima imali priliku pogledati ovu sjajnu predstavu. Redateljica predstave je Lea Anastazija Fleger, a glumci su bili mladi polaznici dramskog studija Učilišta ZKM-a. 

Učenicima se predstava jako svidjela, a bili su oduševljeni i glumom mladih glumaca, s kojima su se imali prilike slikati nakon predstave, za što se ipak nisu svi odvažili (slika iznad). Budući da je ova knjiga lektirni naslov, učenici je svakako trebaju pročitati te će sada imati prilike i sa svojim profesoricama hrvatskog jezika raspraviti koja je razlika između knjige i predstave te što se njih više dojmilo. 

Tekst i foto: Valentina Namesnik

 [više]

Maja Šimleša i Suli u našoj školskoj knjižnici

Autor: Valentina Namesnik, 9. 4. 2018. 12:04

U ponedjeljak, 9. travnja, nakon što smo se lijepo odmorili i s veseljem ponovno sjeli u školske klupe, posjetila nas je autorica Maja Šimleša, koja je prošle godine izdala svoju prvu knjigu, slikovnicu "Suli u avanturi prijateljstvo". Susret je bio organiziran u školskoj knjižnici za prve razrede.

U nastavku pročitajte kako nam je bilo i pogledajte fotografije s našeg susreta.

 [više]

Školski natječaj povodom Noći knjige Vijest ima dokument u privitku

Autor: Valentina Namesnik, 28. 3. 2018. 11:08

 

 

 

Dragi učenici,

povodom Noći knjige, koja se ove godine održava 23. travnja, raspisujemo školski natječaj za sve učenike od 1.-8. razreda, na koji se mogu prijaviti s likovnim i literarnim radovima.

Natječaj je otvoren od 22. ožujka (četvrtak) do 19. travnja (četvrtak), a svi radovi se predaju u školsku knjižnicu. Svi radovi bit će izloženi te će se moći razgledati od 23.-25. travnja, a poziv na izložbu uputit ćemo i roditeljima.

Kratka pravila natječaja pročitajte klikom na poveznicu "više". Za sve nejasnoće javite se školskoj knjižničarki Valentini Namesnik direktno u knjižnicu ili na e-mail valentina.namesnik@skole.hr

 [više]

Trećaši na Gornjogradskim pričama

Autor: Valentina Namesnik, 27. 3. 2018. 13:32

U utorak, 27. ožujka, sva tri treća razreda bila su na izletu Gornjogradske priče. Učenike su kroz Gornji grad proveli glumci, koji su kroz glumačke izvedbe i kostimografske transformacije predstavili važne povijesne događaje i osobe vezane uz zagrebačku prošlost i gornjogradske znamenitosti. 

Posjetili smo Meštrovićev atelje, gdje smo vidjeli djela Ivana Meštrovića, a na radionici nakon kratkog izlaganja nacrtali smo skulpturu koja nas se najviše dojmila. Za užinu su nas dočekali i pravi zagrebački pereci! Posjetili smo još Kamenita vrata, vidjeli crkvu Sv. Marka, a na Gornjem gradu dočekali smo i podne, što znači da smo čuli Grički top koji se nalazi u kuli Lotršćak, a svaki dan pucnjem označava 12 sati.

Pročitajte dojmove učenika u nastavku...

"Meni je bilo lijepo. Sok i perec su bili ok, makar je perec bio malo tvrd. U svakom slučaju bilo je lijepo. Glumci su dobro glumili, ali najviše mi se svidio Bela IV." Ana 

"Meni je bilo super. Lijepo sam se provela i puno toga naučila o prošlosti starog Zagreba." Sara

"Meni je bilo ok. Dobili smo sok i perec. Meni se svidio Bela IV i Magda. Bilo mi je fora!" Ava

"Meni je bilo ok. Sok i perec su bili super. Glumci su bili jako zabavni!" Mirjana

Učenici su bili u pratnji svojih razrednica, učiteljice produženog boravka i školske knjižničarke. A što smo sve vidjeli i kako smo se proveli, možete vidjeti i na fotografijama, klikom na poveznicu "više". 

 [više]

Prvaši u MSU

Autor: Valentina Namesnik, 20. 3. 2018. 12:02

 

 

 

 

 

 

U utorak, 20. ožujka, sva tri prva razreda posjetila su Muzej suvremene umjetnosti, u pratnji svojih razrednica, učiteljice iz produženog boravka i školske knjižničarke. 

U dvorani Muzeja gledali smo francuski klasik Crveni balon, film o prijateljstvu dječaka i crvenog balona, koji je odličan povod za razgovor o prijateljstvu, igri, mašti, ali i tuzi i nasilju, a o čemu će učiteljice moći porazgovarati u školi u sklopu hrvatskog jezika i medijske kulture. Prije filma, zabavio nas je jedan neobičan gospodin, ispitujući nas razgovaramo li sa svojim stolicama, cipelama ili možda balonom. Zbog toga smo se svakako malo zamislili, stoga se nemojte čuditi vidite li nas idućih dana kako se obraćamo nekoj stvari, koja naizgled nije živo biće.

Imali smo priliku kratko razgledati i postav Muzeja, što je za nas bilo nešto novo, neobično i zanimljivo, a tim ćemo se skulpturama zasigurno vratiti kad još malo porastemo. 

Kratko smo putovali natrag do naše Škole, tako da se sad već sad veselimo nekom novom izletu...

Valentina Namesnik

 [više]

Humanitarna akcija povodom Uskrsa

Autor: Valentina Namesnik, 19. 3. 2018. 14:30

Poštovani roditelji učenika razredne nastave,

Uskrs je najveći kršćanski blagdan kojeg mnogi u našoj župi ne mogu proslaviti kako bi htjeli iz različitih razloga. Životne priče potrebitih su različite. Nemojmo im suditi! Uskrs je blagdan nade, vjere i zajedništva. Potaknuti vremenom u kojem živimo, odlučili smo uz vašu pomoć organizirati humanitarnu akciju DOBRA DJELA USKRS 2018. SU ULJEPŠALA.

Učenici bi tijekom 3 dana, od 21. ožujka (srijeda) do 23. ožujka (petak), imali mogućnost donijeti trajne prehrambene namirnice kao što su: brašno, ulje, šećer, tjestenina, razne konzerve, keksi i sl., a u predvorje škole na posebno označeno mjesto i te namirnice bismo u petak 23. ožujka, posljednjeg dana akcije, u suradnji s djelatnicima župnog Caritasa crkve Presvetog Trojstva odvezli u prostorije župe gdje će se pripremiti paketi za ljude u potrebi. Sudjelovanje je dobrovoljno i dovoljno je donijeti prehrambene namirnice samo jednom u ta tri dana.

Svim ljudima dobre volje i velikoga srca, sretan Uskrs žele djelatnici OŠ Prečko! 

 [više]

Velik uspjeh hrvača

Autor: Valentina Namesnik, 19. 3. 2018. 13:39

Na Prvenstvu Hrvatske u hrvanju dva učenika iz 8.A razreda osvojila su prvo i treće mjesto. Iznimno smo ponosni na njih i ovim putem im još jednom čestitamo i te im želimo sreće i uspjeha na daljnjim natjecanjima. 

 [više]

Aktivnosti CISOK-a tijekom proljetnih praznika Vijest ima dokument u privitku

Autor: Valentina Namesnik, 19. 3. 2018. 13:28

Poštovani roditelji i dragi učenici,

Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri organizira aktivnosti za osnovnoškolce tijekom proljetnih praznika. Informacije o aktivnostima i prijavi istih, možete pogledati u dokumentu u privitku.

 

 [više]

Dan žena

Autor: Valentina Namesnik, 8. 3. 2018. 13:29

Drage žene,

budite autentične, dosljedne, hrabre, čvrste u svojim odlukama i stavovima, glasne u borbi za prava žena i drugih prava, iskrene i pravedne te radosne i nasmijane. 

Sretan vam Dan žena! 

 [više]

Trećaši u Gradskom kazalištu Žar ptica

Autor: Valentina Namesnik, 7. 3. 2018. 14:45

 

 

 

 

 

 

Sva tri treća razreda naše škole, u srijedu 7. ožujka, posjetili su Gradsko kazalište Žar ptica. Učenici su u pratnji svojih učiteljica i knjižničarke uživali u predstavi Dnevnik Pauline P.

Knjiga je jedna od omiljenih lektirnih djela trećaša, a napisala ga je isto tako jedna od omiljenih autorica Sanja Polak. Za predstavu, adaptaciju tekstova i songova napisala je Snježana Banović. Na kraju predstave, glumci su nas pozvali na pozornicu te smo s njima zapjevali i zaplesali. 

Predstava je jako zanimljiva, zabavna i dinamična, što znači da smo se nasmijali i lijepo proveli, a posebno nas je obradovalo i sunce koje nas je pratilo u vožnji do Kazališta. Već se veselimo nekom novom izletu... 

Tekst: Valentina Namesnik

 [više]

Održano predavanje „O nekim susretima konačnog i beskonačnog“

Autor: Valentina Namesnik, 7. 3. 2018. 09:39

U utorak 20. veljače, skupina učenika od petog do osmog razreda Osnovne škole Prečko imala je priliku čuti vrlo zanimljivo znastveno-popularno predavanje pod nazivom „O nekim susretima konačnog i beskonačnog“.  Predavanje je održao doc.dr.sc. Ivica Martinjak s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. 

Više o predavanju pročitajte u nastavku te pogledajte fotografije s predavanja. 

 [više]

Sportski rezultati na Prvenstvu Grada Zagreba

Autor: Valentina Namesnik, 5. 3. 2018. 09:32

SKIJANJE - Prvenstvo Grada Zagreba

Dječaci (5. - 8.r.) - 6. mjesto

Djevojčice (5. - 8.r.) - 9. mjesto

ŠAH - Prvenstvo Grada Zagreba

Djevojčice (5. - 8.r.) - 10. mjesto

Dječaci (5. - 8.r.) - 12. mjesto

Branko Lepoglavec Čiček, prof.
Danijel Muić, prof.

 [više]

Dan ružičastih majica

Autor: Valentina Namesnik, 1. 3. 2018. 15:51

 

 

 

 

 

 

 

 

U srijedu, 28. veljače, obilježili smo prevenciju vršnjačkog nasilja. Taj dan nazivamo "Dan ružičastih majica", a u svijetu je poznatiji kao "Pink Shirt Day". Obilježava se od 2007. godine, kad je žrtva nasilja bio učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja. Petu godinu zaredom obilježavamo ga u Hrvatskoj. 

I cure i dečki u školu su stigli u ružičastim majicama i u njima smo svi bili jednaki. Bez obzira što smo neki viši, neki niži, s kraćom ili dužom kosom, jučer nas je vezala ista boja majica. Ponovili smo da trebamo biti dobri, i prema sebi i prema drugima. 

Svi boravkaši od 1.-3. razreda otplesali su ples kojim su pokazali koliko u njima dobrote i veselja ima. Plesali su na pjesmu Život nije siv (Mia Dimšić), a koreografiju su danima marljivo vježbali u pauzama od pisanja zadaće sa svojim učiteljicama u boravku i knjižničarkom.

I učitelji i gledatelji su uživali u plesu i donešena je odluka da nasilju mjesta nema, jer u našoj se školi samo učenje, veselje, pjesma i ples sprema!

 [više]

Snijeg je zabijelio našu školu

Autor: Valentina Namesnik, 23. 2. 2018. 10:23

 

 

 

 

 

 

Iako nam je snijeg pao još prošlog tjedna, prema riječima naših učenika nije ga bilo dovoljno i oni koji su išli ranije na grudanje sa svojim učiteljicama "potrošili su sav snijeg", rekli su ostali učenici. Budući da nam je gotovo cijelu noć padao snijeg, danas ga ima dovoljno i boravkaši jedva čekaju da izađu sa svojim učiteljicama i uživaju u snježnim radostima.

 

 [više]

Odlični likovnjaci!

Autor: Valentina Namesnik, 23. 2. 2018. 10:08

Profesorica i mentorica Zinka Brekalo postigla je uspjeh sa svojim sedmašima.

Natjecanje iz likovne kulture

Radovi četiri sedmaša odabrani su na županijskom nivou.

Novigradsko proljeće 2018. - Škola za darovite učenike

Radovi tri učenice odabrane su na temelju prijava i njihovih uspjeha (od prijavljenih 800 iz cijele države, odabrano je oko 300 učenika).

 

 [više]

VOLIŠ ČITATI?

Autor: Valentina Namesnik, 21. 2. 2018. 10:13

 

 

 

 

 

 

 

Upiši se u knjižni klub!

  • Sastajemo se u knjižari Hoću knjigu jednom mjesečno
  • Dogovaramo koju ćemo knjigu čitati u sljedećih mjesec dana
  • Čitamo knjige koje nisu iz popisa lektire
  • Razgovaramo o pročitanoj knjizi u opuštenoj atmosferi
  • Razvijamo komunikacijske vještine, potičemo kreativnost, maštamo i družimo se
  • Za kraj susreta imamo zabavnu aktivnost ili igru 

Pročitaj više u nastavku.

 [više]

Pohvalnica za Ozonske čuvare iz PB 3.bc Vijest ima dokument u privitku

Autor: Valentina Namesnik, 21. 2. 2018. 09:32

Dragi svi,

radosno vam javljamo da je produženi boravak 3.bc dobio pohvalnicu od Ministarstva zaštite okoliša i energetike za sudjelovanje na likovnom natječaju Ozonski čuvari. U izradi plakata pridružila nam se i skupina Mali astronomi.

Šaljemo vam svima poruku da čuvate naš planet Zemlju od onečišćenja i otpad stavljate u određene spremnike.

Slike plakata i pohvalnice pogledajte u privitku. 

Učiteljica Marijana Vlajčić

 [više]

Svjetski dan čitanja naglas

Autor: Valentina Namesnik, 20. 2. 2018. 16:45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U petak, 16. veljače, obilježili smo Svjetski dan čitanja naglas. 

Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija razumijevanje za društvene probleme, potiče maštu i kreativnost. Samo 6 minuta čitanja dnevno nas opušta, 15 minuta čitanja dnevno čini nas sretnijima, a ako ćemo tjedno pročitati jednu knjigu, u sljedećih 10 godina brojit ćemo 500 pročitanih knjiga.

Kako smo obilježili Svjetski dan čitanja naglas, pročitajte u nastavku. 

 

 [više]

Educirajte se!: Brošura Hrvatskih željeznica Vijest ima dokument u privitku

Autor: Valentina Namesnik, 20. 2. 2018. 12:24

Dragi učenici i roditelji, 

u privitku vam dostavljamo brošuru koju smo zaprimili od Hrvatskih željeznica, s ciljem promicanja sigurnosti unutar pružne mreže i na željezničkoj infrastrukturi. Molimo vas, odvojite nekoliko minuta vremena te pregledajte brošuru. 

 [više]

Valentinovo u školskoj knjižnici

Autor: Valentina Namesnik, 19. 2. 2018. 14:33

 

 

 

 

 

 

Povodom Valentinova, u školskoj knjižnici smo imali različite aktivnosti i radionice, a uz pomoć učenica koje pohađaju grupu "Mladi knjižičari". Također, izdvojili smo sve valentinovske naslove u našoj knjižnici i učenici su ih rado posuđivali te usput otkrivali što su poklonili svojim simpatijama.

U nastavku pročitajte više o našim aktivnostima i pogledajte fotografije. 

 [više]

Maskenbal u školskoj dvorani

Autor: Valentina Namesnik, 19. 2. 2018. 13:57

 

 

 

 

 

 

 

U utorak, 13. veljače, u školskoj dvorani održali smo maskenbal za učenike od 1.-4. razreda. Ideja je bila da svaki razred bude tematski zamaskiran i da izvede koreografiju u trajanju do 5min. Svi su bili odlični i ovim putem još jednom pohvaljujemo sve učiteljice i učenike, a i roditelje koji su pomogli u oblačenju i izradi maska.

Više pročitajte u nastavku te pogledajte na fotografijama kako smo se dobro zabavljali.

 [više]

Idemo na županijsko!

Autor: Valentina Namesnik, 14. 2. 2018. 13:17

Iz 7 predmeta idemo na županijsko natjecanje: 

Geografija - 3 učenika

Matematika - 7 učenika

Njemački jezik - 1 učenica

Tehnička kultura - 9 učenika

Povijest - 1 učenik

Hrvatski jezik - 1 učenica

Fizika - 1 učenica

Želimo vam da budete uspješni na županijskom natjcanju! 

 [više]

Odlični sportski rezultati naših učenika

Autor: Valentina Namesnik, 14. 2. 2018. 12:01

 

 

 

 

 

 

PRVENSTVA GRADA ZAGREBA

TAEKWONDO (5. – 8.r. dječaci)  - 1. mjesto

PLIVANJE (5. – 8.r. djevojčice) - 3. mjesto

KROS (7. – 8.r. dječaci) - 5. mjesto

ODBOJKA (7. – 8.r. dječaci) - 5. mjesto

KROS (7. – 8.r. djevojčice) - 6. mjesto

STOLNI TENIS (5. – 8.r. dječaci) - 6. mjesto

KROS (5. – 6.r. dječaci) - 9. mjesto
 

 [više]

Valentinovska priredba

Autor: Valentina Namesnik, 14. 2. 2018. 11:50

 

 

 

 

 

 

 

Dragi učitelji, roditelji i učenici,

pozivamo vas na priredbu i ples povodom Valentinova, 14. veljače u 13h. 

Vidimo se u crvenoj dvorani!

 [više]

Fašnička povorka "Fašnik vu Zagrebu" u centru Zagreba

Autor: Valentina Namesnik, 8. 2. 2018. 13:09

 

 

 

 

Poštovani učitelji i roditelji te dragi učenici,

pozivamo vas da se uključite u manifestaciju "Fašnik vu Zagrebu" u organizaciji KUD Prepuštovec. U petak, 9. veljače, fašnička povorka okuplja se u 14:00 sati na Europskom trgu, a nakon toga slijedi predstavljanje skupina i druženje na Trgu bana Josipa Jelačića. 

U utorak, 13. veljače u 19:50 održat će se tradicionalno spaljivanje Fašnika.

 [više]

Treće mjesto za plivačice iz naše škole

Autor: Valentina Namesnik, 7. 2. 2018. 13:56

 

 

 

 

 

 

 

 

Učenice naše škole sudjelovale su na Prvenstvu Grada Zagreba u plivanju za djevojčice od 5. - 8. razreda te osvojile 3. mjesto (Nera Dekanić, Ivana Sajfert, Stela Krajnik, Anja Lelas, Dunja Dekanić, Klara Jurčić, Iva Šferko, Maja Škevin i Ema Josipović). Ponosni smo na njih i želimo da im to bude motivacija za daljnji trud i uživanje u plivanju. 

 [više]

Obavijest roditeljima Vijest ima dokument u privitku

Autor: Valentina Namesnik, 7. 2. 2018. 10:24

Poštovani roditelji, 

u privitku vam dostavljamo brošuru "Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati", izrađenu na inicijativu Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, a u svrhu informiranja. 

 

 [više]

Uspjeh četvrtaša na Lidranu: Policijska avantura ide dalje

Autor: Valentina Namesnik, 29. 1. 2018. 12:31

 

 

 

 

 

 

U petak, 26. siječnja, učenici 4.c razreda sa svojom učiteljicom i mentoricom Vedranom Juroš sudjelovali su na smotri Lidrana u Centru za kulturu Trešnjevka, s dramskom točkom "Policijska avantura policajke Hoplić".

Maštovitost i motivacija učiteljice te talent, vježba i trud učenika rezultirali su odličnom izvedbom te je nastup predložen za županijsku smotru. Mali glumci su Fran Capan, Dora Ivanković, Ana Kaniža, Lana Stanišić, Katja Žutić i Leon Strilić.

Hvala vam što ste nam inspiracija i što našu školu činite poznatom i ponosnom.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Himna OŠ Prečko

Korisni linkovi


 > Cinestar
 > Cineplexx
 > HNK
 > Kerempuh
 > Teatar Exit
 > ZKM


Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 1. 2013.

Ukupno: 1982261
Ovaj mjesec: 1453
Ovaj tjedan: 369
Danas: 234
CMS za škole logo
Osnovna škola Prečko Zagreb / Dekanići 6, HR-10000 Zagreb / www.os-precko-zg.skole.hr / ured@os-precko-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju